Οικολογία = Οικονομία: 5 συμβουλές για ζεστό σπίτι

απο Ισοτιμία 29/10/10

Του Χρήστου Δασκαλόπουλου
cdas@isotimia.gr


Ο όρος οικολογία χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια, είτε για να διαφημίσει προϊόντα είτε ως «μπαμπούλας» για να μας πουν κάποιοι πόσο “κακά παιδιά” είμαστε που δεν βοηθάμε τον πλανήτη.

Εμείς πάλι πιστεύουμε ότι η οικολογία είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα αποδοτική. Ειδικά στο σπίτι μας, μπορεί να μας κάνει μεγάλη οικονομία και συγχρόνως να μας δώσει και ένα αιχμηρό όπλο σε όποιον προσπαθήσει να κρίνει την ευαισθησία μας για τη γη. Εν τέλει δεν μιλάμε για οικολογία αλλά για κοινό νου αφού απλά ακολουθούμε προτάσεις που και θα ζεστάνουν την ατμόσφαιρα και θα μειώσουν τα έξοδα.

και κυριότερη συμβουλή που δεν θα την πιστεύετε! Τα καλοριφέρ εκπέμπουν θερμότητα εμπρός πάνω και πίσω του. Το πρόβλημα με το «πίσω» είναι ότι συνήθως αφορά εξωτερικό –άρα κρύο- τοίχο. Σημαντικό μέρος της θερμότητας λοιπόν χάνεται για να ζεστάνει …τα ντουβάρια. Στο ηλεκτρονικό εμπόριο κυκλοφορούν ασπίδες από αλουμίνιο (μοιάζουν με γυαλιστερά στόρια) που τοποθετούνται κρυφά πίσω από το σώμα, δεν φαίνονται και όμως(!) αναγκάζουν την θερμότητα να αντανακλάται όλη προς τα εμπρός. Σούπερ αποτελεσματικό.


2η και εξίσου σημαντική λεπτομέρεια. Οσοι δεν έχουν την τύχη να έχουν διπλά τζάμια, πρέπει να μονώσουν τις κάσες που «χάσκουν» με ειδική ταινία. Αυτοί που έχουν αλουμινένια ή
PVC κουφώματα και διπλά παράθυρα δεν είναι απαραίτητα σε καλύτερη μοίρα. Oσο καλή και αν είναι η τοποθέτηση των προφίλ χρειάζεται και ειδική ρύθμιση που σπανίως γίνεται. Απλά πλησιάζετε στη μεσαία ένωση του παραθύρου και ακούτε τους ήχους απέξω. Μετά πιέζετε το παράθυρο και ακούτε ξανά. Αν τώρα ακούγεται λιγότερο σημαίνει ότι τα παράθυρα «μπάζουν» και φωνάζετε τεχνικό. Μη φοβάστε όμως! Ρυθμίζονται.

3η κίνηση. Αφορά όσους έχουν μεζονέτες που «πατάνε» στη γη. Όσο καλή δουλειά και αν έχει γίνει, το κάτω επίπεδο μίας ισόγειας μεζονέτας είναι συνήθως πιο κρύο. Λάθος! Δεν είναι πιο κρύο, απλά έχει περισσότερη υγρασία. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με δύο τρόπους. Αγοράζουμε από κατάστημα οικιακών ειδών αφυγραντήρα με ανταλλακτικά σακουλάκια. Θα εντυπωσιαστείτε από το νερό που θα δείτε να μαζεύεται στον πάτο αλλά και από την ευχάριστη αίσθηση που θα έχουν τα δωμάτια ύστερα από λίγες ημέρες. Εναλλακτικά και αν έχετε κλιματιστικά στον κάτω όροφο ανάβετε 30 λεπτά την ημέρα την αφύγρανση. Η κατανάλωση είναι ελάχιστη, το αποτέλεσμα μέγιστο. Φυσικά υπάρχουν και ηλεκτρικοί αφυγραντήρες.

4η και οικολογική. Αν το σπίτι βλέπει στο βοριά και το νοτιά θα πρέπει να λειτουργήσετε βιοκλιματικά, έστω και χειροκίνητα. Το βράδυ κλείνετε τα πατζούρια του βοριά. Το πρωί ανοίγετε τα παντζούρια αλλά και τις κουρτίνες από την ανατολή για να μπει φως και το κυριότερο ζέστη.

5η και άγνωστη! Αν είστε «βαριά» οικολόγος και αντί να έχετε κλιματιστικό προτιμάτε ανεμιστήρες οροφής θα έχετε παρατηρήσει ότι οι ταχύτητες 1,2 και 3 υπάρχουν δύο φορές στο κουτάκι λειτουργίας. Αυτό συμβαίνει γιατί αφορούν την κανονική και την αντίστροφη περιστροφή της έλικας. Κοινώς, το καλοκαίρι γυρνάτε ώστε να τραβάει τον αέρα προς τα πάνω ενώ το χειμώνα ανάποδα ώστε να κρατά την ζέστη χαμηλά και να σας θερμαίνει. Δοκιμάστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου