Ανακαίνιση Διαμερίσματος (τι πρέπει να προσέξουμε)


Στην εποχή μας αποτελεί πολύ καλή κίνηση η ανακαίνιση του διαμερίσματος μας και για την περίπτωση που μένουμε εμείς σε αυτό αλλά και στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε το διαμέρισμα ως επένδυση (πώληση ή ενοικίαση) γιατί έτσι αυξάνουμε κατακόρυφα την αξία του, με κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές και διαμορφώσεις ।

Ο βασικός κανόνας είναι ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν γίνεται στα πλαίσια του νόμιμου, του τεχνικά άρτιου και του ασφαλούς. Το κόστος της ανακαίνισης όπως είναι επόμενο είναι ένα απόλυτα ελαστικό μέγεθος που εξαρτάται από την έκταση και την ποιότητα των αλλαγών που θέλουμε να κάνουμε.
Ένα μέσο κόστος που θα πρέπει να υπολογίζετε, είναι τα 150 – 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Βασικές εργασίες για ένα σημαντικό φρεσκάρισμα του διαμερίσματος είναι :
- τρίψιμο των δαπέδων (ξύλινα ή μαρμάρινα),
- αντικατάσταση της παλιάς κουζίνας με νέα,
- αντικατάσταση των παλιών εξωτερικών κουφωμάτων,
- πλήρης ανακατασκευή του wc με αλλαγή των ειδών υγιεινής απαραίτητα , νέα πλακάκια δαπέδου και τοίχου,
- ηλεκτρολογικός πίνακας νέος,
- νέα πόρτα ασφαλείας,
- χρωματισμός του διαμερίσματος εσωτερικά και εξωτερικά.

Παράλληλα με τις παραπάνω εργασίες ανάλογα και με την κατάσταση του διαμερίσματος προστίθενται και νέες απαραίτητες για λόγους εργονομίας ή και διακοσμητικούς, όπως η αντικατάσταση των εσωτερικών κουφωμάτων, νέες ντουλάπες κ.α.
Εκείνο που καταρχήν θα πρέπει να προσεχθεί πριν την οποιαδήποτε έναρξη εργασιών είναι η νομιμότητα των εργασιών που σημαίνει δήλωση σε Πολεοδομία και ΙΚΑ.
Στην Πολεοδομία υπάρχει η δυνατότητα να μην δηλωθεί εάν και εφόσον αφορά εργασίες που δεν χρειάζονται άδεια και ορίζονται από την απόφ 5219/04.
Στην περίπτωση που περιλαμβάνεται γκρέμισμα οποιουδήποτε τοίχου χρειάζεται άδεια από την πολεοδομία . Για την αίτηση χρειάζεται αντίγραφο σχεδίων από πολεοδομία (κάτοψη και ξυλότυπος) και τεχνική έκθεση από τον μηχανικό του έργου.
Η παρουσία μηχανικού στο έργο σας ,σας διασφαλίζει από τυχόν παρεκκλίσεις στα συμφωνημένα ποσά , στους χρόνους αλλά και στο να πάρετε την ποιότητα και τον σχεδιασμό για τον οποίο πληρώσατε.
Ένα άλλο σημείο στο οποίο πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή και αφορά στην αρχική σας απόφαση με ποιο γραφείο να συνεργαστείτε για την υλοποίηση της ανακαίνισης σας είναι οι λεγόμενοι ''πονηροί'' και ''αφανείς'' όροι στην μεταξύ σας συμφωνία. Θα πρέπει η τελική σας συμφωνία να περιγράφει με λεπτομέρεια τα τμήματα της κατασκευής. Προσοχή σε φυλλάδια που δίνουν τιμές “κοστούμι” γενικά που μόνο σκοπό έχουν τον γρήγορο εντυπωσιασμό και την προσέλκυση του πελάτη. Ο φτηνότερος είναι δεν είναι πάντα ο καλύτερος.
Προσοχή αν η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.Α.
Προσοχή αν η τιμή είναι τελική ή αν αφήνει παράθυρο για επιπλέον κοστολόγηση.
Προσοχή στις εγγυήσεις που σας δίνονται για τα υλικά και τις εργασίες.

Πάντοτε να θυμάστε ότι επιμέρους τιμές από “μάστορες” είναι μερικές φορές καλύτερες από τις τιμές που θα πάρετε από την όποια εταιρία κατασκευών. Σε αυτήν την περίπτωση όμως πάντα θα έχετε και την “εγγύηση” και το “λόγο” του “μάστορα”

Δημητριάδης Μ. Νίκος
Πολ. Μηχανικός Ε/Υ Τ.Ε – Ε.Δ.Ε
Ανακαινίσεις HPM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου